PERSBERICHT
App Historisch Godlinze voert gebruiker terug naar 1919
Beleef de opgraving van archeoloog Van Giffen
Wat zag archeoloog Albert van Giffen bij de opgraving van het middeleeuwse grafveld in Godlinze? Met de app ‘Historisch Godlinze’ die vanaf deze week gratis beschikbaar is in app- en playstore beleef je zijn onderzoek mee. Door middel van augmented en virtual realitybeelden waan je jezelf op het oude grafveld in 1919. De app is gerealiseerd binnen het project ‘Terpen- en wierdenland, een verhaal in ontwikkeling’.
Het Noord-Nederlandse terpen- en wierdenland is een eeuwenoud cultuurlandschap. Het vormt het decor voor veel verhalen. Elke wierde heeft zijn eigen geschiedenis. Het project ‘Terpen- en Wierdenland’ haalt die verhalen van zes dorpen samen met de bewoners naar boven. Drie in Groningen (Warffum, Ulrum en Godlinze) en drie in Friesland (Hallum, Firdgum en Wijnaldum). Met de resultaten van archeologisch en historische onderzoek worden de karakteristieken van het dorp versterkt om het verhaal zichtbaar en beleefbaar te maken.
Urnen en grafgiften
Aansprekend onderdeel van het verhaal van Godlinze is het middeleeuwse grafveld ten zuidwesten van het dorp, dat tussen de late zevende en de vroeg negende eeuw in gebruik is geweest. Het grafveld is een voormalige wierde. Deze werd in 1919 afgegraven en onderzocht door de bekende Groninger archeoloog Albert van Giffen. Hij trof in het grafveld resten van 115 mensen aan. De meesten waren begraven, een aantal was gecremeerd en bijgezet in 35 urnen. Zestig skeletten waren waarschijnlijk al eerder verdwenen, door afgravingen en grondbewerking. In de graven vond Van Giffen ook grafgiften, zoals lanspunten, verschillende soorten zwaarden, stijgbeugels, messen, gespen en scharen.
Terug in de tijd
Samen met de werkgroep van inwoners van Godlinze is bepaald hoe dit bijzondere verhaal het beste kan worden verteld. Eén van de resultaten is de app ‘Historisch Godlinze’. Hiervoor is het complete grafveld, met de urnen en een aantal grafgiften waarheidsgetrouw en in detail in 3D nagemaakt. De app maakt ze met behulp van augmented reality zichtbaar. Daarnaast kan de gebruiker in virtual reality ‘daadwerkelijk’ door het grafveld lopen. Dit kan via het telefoonscherm of, om de geschiedenis nog beter te beleven, door het toestel in een 3D bril of cardbox te plaatsen.
Ommetje
Naast de 3D AR en VR functies, zijn in de app ook unieke plekken en verhalen van Godlinze opgenomen. Zo kan de gebruiker een dronevideo bekijken of met behulp van een interactieve kaart met foto’s en teksten het ‘Ommetje van Godlinze’ wandelen.
De app “Historische Godlinze” is ontwikkeld door MultiMediaMarkers BV en voor IOS en Android te downloaden in de appstores.
Het project ‘Terpen- en Wierdenland: een verhaal in ontwikkeling’ is een initiatief van Landschapsbeheer Friesland, Landschapsbeheer Groningen, het Terpencentrum, het Kenniscentrum Landschap (beide onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen) en het Museum Wierdenland in Ezinge. Het project is mogelijk dankzij financiële steun van het Waddenfonds, de provincies Fryslân en Groningen en de Groninger waddengemeenten.